Anjo Brombacher

klankbord - coach - counsellor - mentor

"Ik luister naar je"

nr 8: “inspirerende mensen”. (17 januari 2019)

….komt goed

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

De man op de foto zou nu 114 jaar oud zijn. Het is mijn vader, hier is hij 78. Op een paar dagen na werd hij 88. Komt meer voor, geen bijzonder verhaal dus. Wel een bijzonder mens.

Een ‘zoon van?’ en de ANWB
“Bent u misschien een zoon van….?” Dat hoor ik zo af en toe als iemand mijn achternaam hoort. Mijn vader was leraar voor generaties die niet direct met ‘jij’ of ‘jou’ beginnen. Aan de manier waarop de ANWB ons aanspreekt zou hij een hekel hebben gehad. Ik hoor regelmatig ook dat hij streng maar rechtvaardig en vriendelijk was. Dat komt aardig overeen met mijn eigen herinneringen. Men zegt dat hij ook erg goed kon luisteren. Dat juist dít stimulerend en helend werkte.

Waarom hem noemen in deze blog? Omdat hij jonge en oudere mensen het gevoel én de zekerheid gaf dat ze méér konden. Méér dan anderen -of zijzelf- vaak dachten. Liet ze zien dat fouten maken erbij hoorde, dat hij geen vooroordeel had. En omdat hij vaak stimuleerde met zijn uitspraak “…komt goed…”. Zoiets geeft onmisbaar zelfvertrouwen. Ook al was de uitkomst soms heel anders dan je zelf gedacht of gewenst had.

Al met al werkte zijn ‘…komt goed…’ inspirerend. Omdat hij de inspiratie uit zichzelf haalde – denk ik.

Kan dat – hoe doe je dat, inspiratie uit jezelf halen?

Zichtbaar maken
De foto van mijn vader staat in een vitrinekast. U kent dat wel, vaak zijn het wat ongelukkige familiehoekjes. Vooral gevuld met enigszins ongemakkelijk poserende mensen die voorbij gaan. Meestal staat de hond er op dat soort foto’s het meest ongedwongen bij…

Herkent u het ongemak van een gedachte die knelt, schuurt of wringt? Een idee dat je denken beheerst? Afstand nemen geeft meer overzicht en inzicht. De oplossing wordt eerder zichtbaar. Populair gezegd…‘je gaat het zien’.

__________________________________________________

Het effect van “Luisterwandelen”™. Een stukje lopen in de natuur werkt bevrijdend. Daarom kiezen sommige cliënten v/m ook voor Luisterwandelen™ langs zee (vaak), door duin, bos of polderlandschap. Ruimte! Elke luisterwandeling start met een vraag. Van u aan mij. Of van mij aan u. Soms komt er een stortvloed aan woorden los. Soms zeggen weinig woorden ‘alles’. Ik luister. Luisterwandelen™ maakt dingen los, creëert beweging en bevrijding. Het effect is helend en vitaliserend. Oók opgelucht adem halen? De eerste stap gaat via 06 5439 7580* of mail even naar brombacher@klankbordpraktijk.nl

*spreek svp in als je de voicemail krijgt – ik antwoord snel

Logische vraag: “Hoeveel tijd vergt dat luisterwandelen?” Dat varieert nogal. Zo heeft de een voldoende aan een half uur, de ander loopt liever langer. Aan het eind is er meestal thee, koffie – bijvoorbeeld in een strandtent of andere locatie. Tijdstip, duur en locatie in overleg.